True Blood

HBO:n hienosti menestynyt, nyttemmin jo päätökseensä tullut True Blood -tv-sarja perustuu Sookie Stackhouse -fantasiaromaaneihin. Urbaania fantasiaa ja romantiikkaa yhdistelevän kirjasarjan alkuperäinen englannin kielinen nimi on The Southern Vampire Mysteries.Sookie Stackhouse –kirjasarja

Kirjojen pääosassa on pienen kaupunkipahasen Bon Tempsin kulmakuppilassa tarjoilijana työskentelevä telepatiataitoinen Sookie Stackhouse. Nykypäivän Louisianaan sijoittuvassa sarjassa vampyyrit ovat vast’ikään paljastaneet olemassaolonsa ihmisille, ja sarjassa kuvataan vampyyrien ja ihmisten monimutkaista yhteiseloa. Maailman mytologiaan kuuluu vampyyrien lisäksi myös muita yliluonnollisia olentoja kuten ihmissusia ja muodonmuuttajia. Kursailemattomat kirjat sisältävät jännityksen ja draaman lisäksi sisällään paljon seksiä ja väkivaltaa.

Sarjaa on vuodesta 2010 saakka julkaissut Suomessa Gummerus.

Charlaine Harris

Amerikkalainen Harris tunnetaan Sookie Stackhouse –romaaneistaan, mutta on kirjoittanut myös muun muassa suomennokseenkin saakka päätyneitä Harper Connelly -jännityskirjoja. Sookie Stackhouse -romaaneista sovitettu HBO:n menestyssarja True Blood nosti kirjat maailmanlaajuiseen suosioon ja teki Harrisista yhden Yhdysvaltain luetuimmista kirjailijoista, jonka teokset kipusivat myös best seller -listoille. Harris asuu Teksasissa ja käyttää aikansa mieluiten lukien.

Kirjat tarinan kronologisessa järjestyksessä

Veren voima (2001)
”Tervetuloa Bon Tempsiin, elävät ja kuolleet.
Sookie Stackhousen elämää voisi luulla tylsäksi. Hän työskentelee päivät ja usein myös yöt tarjoilijattarena Merlotten baarissa ja asuu isoäitinsä kanssa suvun vanhassa talossa Bon Tempsin pikkukaupungin laitamilla. Sookiella on kuitenkin salaisuus. Hän osaa lukea ihmisten ajatuksia. Kerta toisensa jälkeen tuo lahja – tai kirous – on katkaissut Sookien orastavat romanssinpoikaset.
Kaikki kuitenkin muuttuu, kun baariin astuu sisään Bill-niminen salaperäinen muukalainen. Bill on tumma, komea ja karismaattinen – eikä Sookie pysty lukemaan ainoatakaan miehen ajatusta. Romanssin tiellä on vain yksi mutta: Bill on vampyyri. Ja mikä pahempaa, tämän ystäväpiiri koostuu toisista epäkuolleista, joiden harrastukset saavat Billin yölliset puuhat vaikuttamaan partiopoikien leikiltä.
Kun eräs Sookien työtovereista löydetään kotoaan kuolleena, torahampaanjälkiä ruumiissaan, louisianalaisen pikkukaupungin asukkaiden syyttävät sormet osoittavat kohti Billiä. Myös Sookiella on epäilyksensä. Hänen on päätettävä, uskoako syyttömyyttään vakuuttavaa Billiä vai kääntyä muiden ihmisten tavoin rakastettuaan vastaan.”


Verenjanoa Dallasissa (2002)
”Sam rakastaa Sookieta, Sookie rakastaa Billiä, Bill rakastaa verta…
Sookien ja Billin yhteiselo Bon Tempsin pikkukaupungissa on kaikkea muuta kuin mutkatonta. Vampyyrin deittailu merkitsee valvottuja öitä ja jatkuvaa verenvähyyttä – puhumattakaan Sookien sympaattisen pomon Samin mustankipeästä kiukuttelusta. Pahempaa on kuitenkin luvassa: ensin Sookie löytää miespuolisen työkaverinsa murhattuna, sitten hänen kimppuunsa hyökkää hirviö, jonka jättämät myrkylliset haavat tietävät varmaa kuolemaa. Sookie pelastuu täpärästi Billin pahamaineisten vampyyriystävien avulla, jotka tarjoutuvat imemään myrkyn pois Sookien verenkierrosta.”
Kylmäveristen klubi (2003)
”Valheita, verta ja viettelijöitä. Sookie Stackhousella on mieshuolia. Vaikka hänen vampyyripoikaystävänsä Bill on niitä harvoja, joiden ajatuksia hän ei pysty lukemaan, on selvää, että viime aikoina mies ei todellakaan ole kertonut Sookielle kaikkea. Kaiken kukkuraksi Bill väittää lähtevänsä liikematkalle ja katoaa reissullaan kuin maan nielemänä.
Sydämensä särkenyt Sookie ryhtyy etsimään vampyyrisulhoaan yhdessä Ericin, Billin seksikkään pomon, kanssa. Jäljet näyttäisivät johtavan Mississippin yliluonnollisten olentojen alamaailmaan. Turvakseen ja oppaakseen näiden pahamaineiseen kantakapakkaan Sookie saa ihmissusi Alciden, joka sattuu olemaan paitsi vahva ja teräväpäinen myös syötävän komea…
Kidnappaajien kynsistä pakenemisen, Ericin lähentelyjen torjumisen ja moninaisten lemmekkäiden tunteidensa tukahduttamisen lomassa Sookie yrittää selvittää, mitä petturi-Billille oikein tapahtui. Pitäisikö Sookien yrittää pelastaa Bill pinteestä vai alkaa teroittaa vaarnaa?”
Veren imussa (2004)
” Noidat saapuvat Bon Tempsiin
Telepaattitarjoilija-Sookien seikkailuille ei loppua näy. Palatessaan töistä uudenvuodenaattona Sookie ajaa tien laitaa hädissään juoksevan, puolialastoman miehen ohi. Miehellä ei ole hajuakaan siitä, kuka hän on, mutta Sookie tunnistaa hänet kyllä: siinähän on muistinsa menettänyt vampyyri-Eric, ensimmäistä kertaa elämässään haavoittuvaisena ja herkkänä…
Uudessa, vastustamattomassa Ericissä olisi jo riittämiin päänvaivaa, mutta pian Sookielle selviää, että syypäitä Ericin muistinmenetykseen ovat hämmästyttävän voimakkaat noidat, jotka ovat iskeneet kyntensä Ericiin. Eric tarvitsee Sookien suojelusta, ja ennen pitkää Sookie on pahassa pinteessä keskellä noitien, vampyyrien ja ihmissusien veristä taistoa.”

Fairy Dust (2004)
Dracula Night (2007)
Tanssiva kuolema (2004)Verta sakeampaa (2005)
“Täysikuun valossa todelliset karvat paljastuvat.
Sookie Stackhouse ei kaipaisi muuta kuin mukavaa, hiljaista elämää, mutta hän tuntuu ystävineen aina päätyvän keskelle toinen toistaan hurjempia seikkailuja. Nyt Sookien veljeä Jasonia odottaa muodonmuutos ihmispuumaksi. Tämän Sookie vielä kestäisi, mutta sisarellisen huolen sijaan hän alkaa tuntea hyytävää kauhua, kun joku ottaa tähtäimeensä Louisianan muodonmuuttajaväestön.
Sookie ei pelkää vain siksi, että Jason saattaa olla seuraava uhri, vaan koska jotkut muodonmuuttajat epäilevät, että Jason saattaa olla konna kaiken takana. Ennen seuraavaa täysikuuta Sookien on saatava todellinen syyllinen nalkkiin – jollei sala-ampuja päätä hoitaa häntä ensin.”

One Word Answer (2004)


Veren perintö (2006)
”Verta New Orleansin kaduilla
Sookie Stackhousella on pieni suku, joten sukulaisen menettäminen on erityisen kurjaa – etenkin kun kyseessä on hänen vampyyriserkkunsa Hadley, joka oli jo teknisesti ottaen kuollut. Hadley jättää Sookielle perinnön, jonka selvittelystä New Orleansissa sukeutuu melkoinen soppa. Joku ei mitä ilmeisimmin halua, että Sookie pääsee liian hyvin perille Hadleyn värikkäästä elämästä, johon kuului muun muassa suhde itsensä vampyyrikuningattaren kanssa.
Apunaan Hadleyn vuokraemäntä, noita Amelia Broadway, Sookie riuhtoo kuitenkin luurangot Hadleyn komeroista ja on jälleen kerran kaulaansa myöten liemessä – ja hengenvaarassa. Epäiltyjen vihamiesten kirjo ulottuu arvaamattomista ihmissusista aina hänen ensirakkauteensa, vampyyri-Billiin.”

Tacky (2006)
Bacon (2009)


Pahan veren valtakunta (2007)
“Sookie Stackhouse vampyyrien valtapelien syövereissä
Vampyyrien huippukokoukseen Chicagoon kokoontuu epäkuolleita voimahahmoja ympäri Yhdysvaltoja, ja ilmapiiri on vähintäänkin kireä. Vampyyrivastainen, äärioikeistolainen Auringon seurakunta lietsoo ongelmia, ja Louisianan vampyyrikuningatar Sophie-Anne Leclerqia syytetään miehensä, Arkansasin kuninkaan, murhasta. Hurrikaani Katrina on heikentänyt kuningattaren valta-asemia New Orleansissa, ja jotkut vampyyrit haluaisivat viedä päätökseen sen, minkä luonto aloitti.
Sookie Stackhousella on todisteet siitä, että Sophie-Anne on syytön murhaan. Tämä haluaa Sookien liittolaisekseen – ei vähiten siksi, että Sookien telepaattisille kyvyille on käyttöä huippukokouksessa. Monen kuuliaisuus joutuu koetukselle järjettömien murhatekojen ja vampyyrien poliittisen valtapelin keskellä. Sookien täytyy tehdä kohtalokas päätös: millä puolella hän itse on? Pähkäiltävää riittää myös yksityiselämässä. Suhde ihmistiikeri Quinnin kanssa roihuaa, mutta olosuhteiden pakosta Sookien on jälleen nautittava vampyyri Ericin verta, mikä viimeistään sitoo hänet mieheen iäksi.”

Dahlia Underground (2010)
Lucky (2008)


Veren sitomat (2008)
“Hurrikaani Katrinan aiheuttamien tuhojen ja vampyyrien huippukokouksessa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen Sookie on pyörällä päästään. Hän toivoisi elämän palaavan normaaliksi, mutta yliluonnollisessa maailmassa kuhisee. Ihmissusien lauman vihanpito johtaa naisten ja lasten murhiin, ja vampyyrit saavat vieraita, jotka yrittävät ottaa haltuunsa heikentyneen valtakunnan. Kaiken lisäksi Sookien ihmistiikeripoikaystävä Quinn on ollut kateissa räjähdyksestä asti.
Koska Sookie on lauman ystävä ja hänellä on veriside Eric Northmaniin, paikallisen vampyyriyhteisön johtajaan, on selvää, että levottomuudet koskettavat myös hänen elämäänsä. Kun kamppailut viimein laantuvat ja kylmä veri lakkaa virtaamasta, hänen maailmansa on peruuttamattomasti toinen.”

Gift Wrap (2008)
A Very Vampire Christmas (2010)


Pedon veri (2009)
“Yliluonnolliset uutiset järisyttävät maailmaa
Kun vampyyrit tulivat arkusta ja paljastivat olemassaolonsa tavalliselle maailmalle, moni ei arvannut, että se oli vasta alkua. Nyt on ihmissusien ja muiden muodonmuuttajien vuoro. Yliluonnolliset piirit jo läpikotaisin tunteva Sookie Stackhouse ehtii huokaista helpotuksesta, kun suuri paljastus otetaan Bon Tempsissa vastaan kutakuinkin hyvin. Mutta sitten Merlotte’s-baarin takapihalta löytyy ihmispuuman ristiinnaulittu ruumis.
Sookie päättää selvittää, kuka murhateon teki ja miksi. Hän ei kuitenkaan arvaa, että samaan aikaan vampyyri- ja ihmissusikuntaakin vanhempi, voimakkaampi ja salaisempi yliluonnollisten olentojen joukko valmistautuu sotaan. Ja Sookie on tässä sodassa aivan liian inhimillinen pelinappula.”

Two Blondes (2010)
Britlingens Go to Hell (2010)


Samaa verta (2010)
“Sookie Stackhousen keijusodassa kärsimän kidutuksen haavat ulottuvat paljon pintaa syvemmälle. Ainoa valopilkku on suhde viikinkivampyyri Eric Northmanin kanssa, mutta Eric joutuu suhteen takia vampyyrikuninkaan silmätikuksi. Muodonmuuttajien julkisuuteen tulon poliittiset seuraukset vetävät Sookien mukaan vaarallisiin selkkauksiin. Kaiken lisäksi ihmisten maailmaan on jäänyt vielä jokunen keiju, ja yksi heistä on vihainen Sookielle. Hyvin, hyvin vihainen.”

Small-Town Wedding (2011)
Veren muisti (2011)
”Merlotte’s-baariin heitetään polttopullo. Koska nykyään baarin omistajan Sam Merlotten tiedetään olevan kaksiluontoinen, epäilykset kohdistuvat heti Bon Tempsin muodonmuuttajavastaiseen väestöön. Sookie Stackhousella on kuitenkin omat epäilyksensä. Hänen rakastajansa Ericin ja tämän jälkeläisen Pamin raivostuttavan salamyhkäiset juonittelut meinaavat kuitenkin viedä Sookien huomion kokonaan toisaalle. Kun sekä työ- että rakkauselämä ovat uhattuina, Sookie ei totisesti tyydy sivustakatsojan rooliin. Tultuaan vähitellen vedetyksi mukaan juonitteluihin hän ymmärtää, että tilanne on vielä uhkaavampi - ja kuolettavampi - kuin hän olisi voinut arvatakaan.”
Veri kielellä (2012)
”Sookiella on taas murhatapaus käsissään. Nuori nainen on kuollut vampyyrien juhlissa, ja näyttää siltä, että Eric voisi olla syypää. Eric vannoo viattomuuttaan, mutta Sookie ei tätä purematta niele, sillä hän osui paikalle parahiksi nähdäkseen Ericin nauttimassa uhrin verta, vain hetki ennen kuin tämä tapettiin. Sookien täytyy selvittää tapaus, mutta se osuu pahimpaan mahdolliseen hetkeen: hänen keijusukulaisillaan on omia huolia, joihin Sookie tulee väistämättä vedetyksi mukaan. Hän saa uuden kavalan vihollisen, ja vampyyrien valtapelit osuvat suoraan hänen sydämeensä. Keijujen taikakalun avulla hän voisi saada yhden toiveensa toteutumaan, mutta ainoa ongelma on se, ettei Sookie tiedä vieläkään, mitä – ja kenet – hän todella haluaa.”Sydänverellä (2013)
”Sookie Stackhousen on helppo sanoa ei, kun Merlotte’sin entinen tarjoilija Arlene kinuaa työtään takaisin. Yrittihän Arlene sentään tapattaa Sookien. Suhdekiemurat Eric Northmanin kanssa eivät puolestaan ole yhtä yksioikoisia. Eric ja hänen vampyyrinsä ovat kovin etäisiä… ja jäätävän vaitonaisia. Kun Sookie saa selville syyn, hän tyrmistyy.
Sitten Bon Tempsia kuohuttaa murhatapaus, ja Sookie pidätetään rikoksesta epäiltynä. Todisteet ovat kuitenkin hataria, ja hän pääsee vapaaksi takuita vastaan. Tutkiessaan murhaa hän tajuaa, että Bon Tempsissa totuudesta käy kätevä valhe, oikeudesta lisäveren vuodattaminen. Eikä se mikä käy rakkaudesta ole koskaan tarpeeksi…”

If I Had A Hammer (2011)
Playing Possum (2012)

Päähenkilöt

Sookie Stackhouse
• telepaattisia kykyjä omaava tarjoilija, joka inhoaa kykyjään, koska kyky lukea muiden ajatuksia häiritsee hänen omaa elämäänsä. Useimmat kaupungin asukkaat eivät usko telepatiaan, joten Sookieta pidetään lähes kylähulluna. Sarjan alussa Sookie on 25-vuotias ja asuu isoäitinsä kanssa suvun vanhassa talossa Bon Tempsin pikkukaupungissa. Vanhempansa nuorena menettänyt Sookie on kiltti ja kunnollinen, mutta hänestä löytyy myös varsin sarkastinen ja ärhäkkä puoli. Yliluonnolliseen maailmaan vetoa tunteva ja utelias nainen joutuu tarinan edetessä varsin mielenkiintoisiin seikkailuihin ja parisuhdesoppiin. Sookieta esittää True Blood -sarjassa Anna Paquin.

Bill Compton
• herrasmiesmäinen ja sangen vanhanaikainen, Yhdysvaltain sisällissodan aikaan vampyyriksi muutettu entinen sotilas, joka on vampyyriksi tulonsa jälkeen menettänyt perheensä. Kaksi vuotta vampyyrien esiinmarssin jälkeen vakavaluontoinen Bill muuttaa takaisin entiseen kotikaupunkiinsa Bon Tempsiin. Sookie ja Bill tapaavat, ja Sookie kiinnostuu miehestä, koska ei pysty lukemaan vampyyrien ajatuksia. He rakastuvat ja alkavat seurustella. Billiä esittää True Bloodissa Stephen Moyer.

Sam Merlotte
• Merlotte's-baarin omistaja, Sookien esimies ja rakas ystävä. Jo vuosikausia sitten Sookieen ihastunut mies päättää tehdä aloitteen vasta Billin osoitettua kiinnostusta Sookieta kohtaan. Kiinnostus Billiin ja Samin asema Sookien esimiehenä saavat naisen kuitenkin epäilemään mahdollisen suhteen onnistumista. Samkaan ei kuitenkaan ole aivan tavallinen mies, vaan muodonmuuttaja, jonka yliluonnolliset kyvyt ovat tarkoin varjeltu salaisuus. Samia esittää True Bloodissa Sam Trammell.

Eric Northman
• on karismaattinen yli 1000 vuotta vanha viikinkivampyyri. Hän on vampyyrien Alue 5:n sheriffi ja rohkean vampyyribaari Fangtasian omistaja. Myös Eric rakastuu Sookieen, ja Sookien ja Billin suhteen ajautuukin vaikeuksiin naisen kiinnostuessa Ericistä. Eric on huumorintajuinen, itsevarma paha poika, joka ei rikoksia karta. Hänestä löytyy luonnollisesti kuitenkin myös herkempi puoli. True Bloodissa Ericiä esittää Alexander Skarsgård.

Jason Stackhouse
• Sookien duunari-veli. Sookiella ja Jasonilla on hyvin monimutkaiset välit, koska Jason vieroksuu Sookien telepatiaa ja Sookie pitää Jasonia vastuuntunnottamana renttuna. Nuorina vanhempansa menettäneet, isoäitinsä hoivassa kasvaneet sisarukset kuitenkin myös välittävät toisistaan syvästi. Jason on tavoiltaan paatunut naistenmies, jonka suhteet saavat hänet vaikeuksiin kun häntä aletaan epäillä paikallisten naisten murhista. Jasonia esittää True Blood -sarjassa Ryan Kwanten.


Televisiosarjasta

Fantasiaa, jännitystä ja draamaa yhdistelevän sarjan on luonut Alan Ball, ja sitä esitti seitsemän tuotantokauden verran HBO (vuodet 2008-2014). Suomessa sarjaa on esitetty YLE:llä. Sarjan juoni seuraa kirjojen tapahtumia jokseenkin löyhällä otteella ja sarjassa esiintyy myös paljon hahmoja, joita ei ole kirjasarjassa. Televisiosarjaa valmisteltaessa pidettiin kaikkein tärkeimpänä seikkana onnistuneita roolivalintoja, koska kirjasarjan faneille ei haluttu tuottaa pettymyksiä. Anna Paquin voitti roolistaan Sookiena Golden Globe-palkinnon vuonna 2009.


Lähteet

http://www.gummerus.fi/fi/kirjailija/charlaine-harris/34/

http://www.risingshadow.fi/library/series/825-sookie-stackhouse

http://www.risingshadow.net/library/series/1956-the-southern-vampire-mysteries

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sookie_Stackhouse

http://sookiestackhouse.wikia.com/wiki/Southern_Vampire_Mysteries

http://trueblood.wikia.com/wiki/True_Blood_Wiki

http://www.thefutoncritic.com/interviews.aspx?id=20080905_trueblood