Outlander

Tässä osiossa esittelemme Diana Gabaldonin luomaa kirjasarjaa Muukalainen, johon perustuu suosittu Outlander-televisiosarja.Diana Gabaldon

Gabaldon Diana Gabaldon on syntynyt vuonna 1952. Gabaldon on koulutukseltaan meribiologi ja ekologi. Hän asuu Arizonassa miehensä kanssa ja heillä on kaksi aikuista lasta. Hän alkoi kirjoittamaan esikoisromaaniaan 1980-luvulla pöytälaatikkoon. Diana Gabaldon julkaisi ensin kirjoituksiaan netin kirjoittajapalstoilla, ja löysi sitä kautta itselleen agentin ja romaanilleen julkaisijan.

Diana Gabaldonin teokset sekoittavat historiallista romaania, romantiikkaa ja fantasiaa. Diana Gabaldon kuvailee kirjailijaidentiteettiään aikakoneella varustetuksi Alexandre Dumas´ksi. Gabaldon kertoo ryhtyneensä kirjoittamaan historiallista fiktiota, koska kaikkea ei tarvitse silloin keksiä itse. Gabaldonin kirjat ovat hyvin paksuja, ja niissä on valtavasti henkilöhahmoja sekä monimutkaisia juonikuvioita, jotka pitävät lukijat hereillä.

Tuotantoa

• The Outlandish Companion (Tukikirja neljälle ensimmäiselle romaanille, 1999)
• The Exile Sarjakuvaromaani Muukalainen kirjan ensimmäisestä puoliskosta, piirtäjänä Hoang Nguyen, 2011)
• Lordin yksityisasia 2006 (Lord John and the Private Matter, 2003)
• Lordi John ja veitsenterän veljeskunta 2008 (Lord John and the Brotherhood of the Blade, 2007)
• Lordi John ja paholaisen korttipakka 2009 (Lord John and the Hand of Devils, 2007)
• Skottilainen vanki 2012 (The Scottish Prisoner, 2011)


Muukalainen -sarja / Outlander -sarja

Muukalainen (Gummerus 2002) (Outlander, 1991)
“Toinen maailmansota on juuri ohi, kun Claire ja Frank Randall lähtevät lomalle Frankin esi-isien synnyinseudulle Skotlannin ylämaalle. Sillä aikaa kun Frank tutkii vanhoja papereita, Claire vaeltelee nummilla ja keräilee lääkekasveja. Pahaa aavistamatta Claire astuu muinaisen kivikehän halkeamaan. Yhtäkkiä hän löytää itsensä keskeltä 1700-lukua ja klaanisotien riepomaa Skotlantia. Clairen on pakko hyväksyä uskomaton tosiasia: hän on siirtynyt ajasta toiseen ja hänestä on tullut muukalainen, sassenach. Pian hän tutustuu punatakkikapteeni Jonathan Randalliin ja moneen muuhun Frankin tarinoista tuttuun aikalaiseen. Frankin esi-isät eivät Clairea kuitenkaan viehätä - sen sijaan salskea nuori skotti alkaa vetää Clairea vastustamattomasti puoleensa. Claire saa pian vakoojan ja noidan leiman otsaansa, siksi oudolta hän sairaanhoitajan taitoineen vaikuttaa. MacKenzien klaanin suojissa hän kokee pakoretken toisensa perään. Ja pian Claire saa havaita, että hänellä on aviomies yhdellä ja rakastettu toisella vuosisadalla.”


Sudenkorento (Gummerus 2003) (Dragonfly in Amber, 1992)
“Muukalaisen aloittama upea historiallinen rakkaustarina jatkuu. Claire Randall palaa Invernessiin oltuaan poissa runsaat kaksikymmentä vuotta. Matkaseurana Clairella on tyttärensä Brianna, hehkeä punatukka, joka saa miesten päät kääntymään. St. Kildan kirkkomaalla Claire näkee odottamatta yli kaksisataa vuotta vanhan hautakiven, jossa on hänen skottirakastajansa nimi. Muistot hurjasta seikkailusta 1700-luvun Skotlannissa nousevat Clairen mieleen, ja Brianna saa kuulla tarinan, josta ei puutu romanttisia käänteitä.”


Matkantekijä (Gummerus 2004) (Voyager, 1994)
“Claire Randall on menestyvä lääkäri Bostonissa, ja matka menneisyyteen tuntuu olevan kaukana takana. Frankin kuoltua Claire on rohkaistunut lähtemään tyttärensä Briannan kanssa lomalle Skotlannin ylämaalle, ja äkkiä Jamien muisto on läsnä kaikkialla: aavoilla nummilla, ihmisten verhotuissa katseissa, sammaloituneessa kivessä. Kaikki muuttuu, kun Clairelle paljastuu, että Jamie ei ehkä kuollutkaan Cullodenissa, vaan saattaa olla edelleen elossa. Claire on tuskallisen valinnan edessä. Uskaltaako hän palata Craigh na Dunin kivikehään ja jättää tyttärensä silläkin uhalla, ettei enää koskaan näe tätä? Vai joutuuko hän viettämään koko loppuelämänsä kaukana rakastamastaan miehestä?”
Syysrummut (Gummerus 2005) (Drums of Autumn, 1997)
”Claire ja Jamie ovat aloittamassa uutta elämää Amerikan siirtokunnissa. Omaan aikaansa jääneet Brianna ja Roger löytävät vanhan lehtileikkeen, jossa kerrotaan Clairen ja Jamien menehtyneen tulipalossa. Rogerin estelyistä huolimatta Brianna astuu Craigh na Dunin kivikehään päästäkseen kauas menneisyyteen varoittamaan äitiään. Uskalias Roger lähtee Briannan perään ja päätyy tämän lailla monen mutkan kautta Amerikkaan. Mutta löytävätkö he toisensa? Ja saavatko Claire ja Jamie ajoissa tiedon uhkaavasta tulipalosta? Syysrummut on hurja aikamatka 1700-luvun Amerikkaan, jota asuttavat merirosvot, murhamiehet ja shamaanit. Miten käy Rogerin, joka joutuu intiaanien vangiksi? Entä kenen on lapsi, jota Brianna odottaa?”
Tuliristi (Gummerus 2006) (The Fiery Cross, 2001)
”Matkantekijä-sarjan viidennessä osassa eletään vuotta 1771. Yhdysvaltain vapaussota on kytemässä, ja Jamie Fraserin vaimo Claire tietää sen. Vaikka Jamie ei sitä mieluusti myöntäisikään, hänen vaimonsa tuntee tulevaisuuden pelottavan tarkasti. Kun Amerikkaan muuttaneet skotit lähtevät kokoamaan joukkojaan tuliristin roihutessa,, Claire ja Brianna saavat jälleen kerran pelätä miestensä puolesta. Selviääkö myrkkykäärmeen puremasta hengissä? Entä siitä, kun päätyy hirttoköyden jatkoksi? Kiehtovan kertomuksen tärkeimpänä loimilankana kulkee syvä rakkaus ja intohimo, joka saa ajan myötä yhä uusia muotoja.”
Lumen ja tuhkan maa (Gummerus 2007) (A Breath of Snow and Ashes, 2005)
”Välitämme suruksemme tiedon James MacKenzie Fraserin ja hänen vaimonsa Claire Fraserin kuolemasta suuressa tulipalossa, joka tuhosi heidän talonsa Fraserin harjun siirtokunnassa tammikuun 21. päivän vastaisena yönä.” On vuosi 1772, ja vapaussodan ensimmäiset laineet lyövät Yhdysvaltojen yli. Bostonin kaduilla viruu ruumiita, ja Pohjois-Carolinan uudisraivaajien kodit ovat liekeissä. Britannian kuvernööri kutsuu James Fraserin johtamaan joukkoja, joiden tehtävänä on pysäyttää itsenäisyyttä havittelevat kapinalliset. Claire pysyy miehensä rinnalla, vaikka on piinallisen tietoinen löytämästään vuoden 1776 lehtileikkeestä, jossa kerrotaan molempien kuolemasta. Vaikka Claire on aina osannut ennustaa tulevaisuuden oikein, tällä kertaa hän toivoo olevansa väärässä. Mutta voiko yksi ihminen muuttaa maailmanhistorian kulkua?”


Luiden kaiku (Gummerus 2010) (An Echo in the Bone, 2009)
”Yhdysvallat, 1770-luku. Jamie Fraserilla on Yhdysvaltain vapaussodassa vastassaan oma avioton lapsensa, nuori brittiluutnantti. Jamie mieluummin kuolisi kuin taistelisi poikaansa vastaan. Jamien aikamatkustava vaimo Claire Randall tietää jo tässä vaiheessa, että amerikkalaiset voittavat sodan, mutta nyt hänen on taisteltava pitääkseen Jamien hengissä. Tulevaisuuden turvassa 1980-luvulla Jamien ja Clairen tytär Brianna on asettunut Skotlantiin miehensä Roger MacKenzien kanssa. Clairen kirjeiden välityksellä Briannalle alkaa selvitä vanhempiensa mystinen elämä – heidän sodan runtelema rakkaustarinansa ja matkansa Pohjois-Carolinasta merille kaapparilaivojen kanssa käytyihin taisteluihin. Myös MacKenzien suvun tulevaisuus kietoutuu tiiviisti elämään ja kuolemaan siirtomaa-ajan Amerikassa. Luiden kaiussa Diana Gabaldon yhdistää tuttuun tapaansa villiä mielikuvituksen lentoa, asiantuntevaa historiallista näkemystä ja kutkuttavia seikkailuja – lopputuloksena on herkullinen lukunautinto.”


Sydänverelläni kirjoitettu (Gummerus 2014) (Written in My Own Heart's Blood, 2014)
”1778: Ranska julistaa sodan Isolle-Britannialle, brittiarmeija lähtee Philadelphiasta ja saa peräänsä George Washingtonin joukot. Hukkuneeksi luultu Jamie Fraser saa tietää, että hänen vaimonsa on mennyt naimisiin hänen ystävänsä kanssa, hänen avioton lapsensa on saanut selville oikean isänsä henkilöllisyyden ja hänen sisarenpoikansa haluaa naida kveekarin. Jamien vaimolla Clairella ja siskolla Jennyllä on kädet täynnä töitä elämän palauttamisessa raiteilleen. Fraserit ovat kiitollisia siitä, että heidän tyttärensä Brianna on perheineen turvassa 1900-luvun Skotlannissa. Tai sitten ei. Brianna etsii nyt omaa kidnapattua poikaansa. Hänen miehensä Roger on matkustanut menneisyyteen poikaa etsimään – aavistamatta, ettei tämä ole nykyajasta lähtenytkään. Ja nyt, kun Roger on poissa tieltä, kaappaaja voi keskittyä todelliseen kohteeseensa: Briannaan.”


Yhdeksäs kirja on valmisteilla. Kirjan kirjoittaminen vaatii paljon tutkimustyötä, joten kirjan ilmestymisaikaa ei voi sanoa. Tähän mennessä aiemmat kirjat ovat vaatineet 2-3 vuoden työn.

Päähenkilöt

Claire Fraser – Naispäähahmo
Jamie Fraser – Miespäähahmo
Frank Randall – Clairen 1900-luvun aviomies
Jonathan Randall – Frankin esi-isä 1700-luvun Skotlannissa
Colum MacKenzie – Jamien setä ja klaanipäällikkö
Dougal MacKenzie – Jamien setä
Geillis Duncan – Clairen ystävä 1700-luvun Skotlannissa
Murtagh Fraser – Jamien kummisetä

Kirjasarja ja tv-sarja

Kirjoista on teetetty televisiosarja nimeltä Outlander. Itse kirjoja on myyty yli 25 miljoonaa kappaletta.
Televisiosarjan on käsikirjoittanut Ronald D. Moore. Vuonna 2013, kun kirjoista päätettiin tehdä tv-sarja, sanoi Moore olevansa innoissaan ja haltioitunut saadessaan luoda kirjat eläviksi.
Ensimmäinen tuotantokausi esitettiin vuonna 2014 Starz-kanavalla Yhdysvalloissa ja Suomessa kesällä 2015 YLE tv 1. Toinen tuotantokausi esitetään vuonna 2016. Kolmannen tuotantokauden kohtalo on vielä avoinna.

Kirjasarja ja tv-sarja eivät juurikaan eroa toisistaan. Tv-sarja on haluttu pitää mahdollisimman lähellä kirjojen tapahtumia. Diana Gabaldon on toiminut tv-sarjassa neuvonantajana. Sarjaa esitetään Yhdysvalloissa, Australiassa, Kanadassa, Saksassa, Japanissa, Uudessa-Seelannissa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Alankomaissa. Tv-sarja on saanut myönteisiä arvosteluita ja on voittanut paljon palkintoja.Lähteet

http://www.starz.com/originals/outlander/featured
http://www.bustle.com/articles/37903-how-is-outlander-different-from-the-book-its-actually-pretty-spot-on
https://en.wikipedia.org/wiki/Outlander_(TV_series)
http://www.gummerus.fi/fi/kirjailija/diana-gabaldon/138/

Nummelin, J., Polvinen, S. & Halme, J. 2011. Historiallisen romaanin taitajia 2. Helsinki: Avain. 78-82.