Game of Thrones

Tässä osiossa esittelemme George R.R. Martinin luomaa sarjaa Tulen ja jään laulu, johon perustuu suosittu Game of Thrones -televisiosarja.
George R.R. Martin

George R. Martin Syntynyt 20.9.1948 USA:ssa

George R.R. Martin aloitti jo lapsena hirviötarinoiden kirjoittamiseen rahaa vastaan. Hän kirjoitti lukioaikana koulun lehteen, mutta hänet erotettiin viimeisenä kouluvuotena ulos toimituksesta. Martin aloitti novellien kirjoittamisen 1970-luvulla 21-vuotiaana ja ensimmäinen teos “The Hero” julkaistiin vuonna 1971. Martinin aikaisemmat teokset olivat pääasiassa scifiä, mutta hän kirjoittaa myös kauhua ja fantasiaa

Lista George R. Martinin tuotannosta


Tulen ja jään laulu -kirjasarja

A Game of Thrones, 1996 (suom. Valtaistuinpeli 2003)

Valtaistuinpeli "Vuosia kestänyt kesä on päättymässä, kun kuningas Robert Baratheon saapuu pohjoiseen Talvivaaraan tapaamaan vanhaa ystäväänsä lordi Eddard Starkia ja tarjoaa tälle valtakunnan vaikutusvaltaisinta virkaa. Viran edellinen haltija koki ennenaikaisen kuoleman, ja lordi Eddard päättää ottaa tapauksesta selvää. Starkit ovat karua ja omissa oloissaan viihtyvää sukua, mutta nyt he ajautuvat mukaan valtakunnan poliittiseen vehkeilyyn.Samaan aikaan meren takana maanpaossa olevat hullun lohikäärmekuningas Targaryenin perilliset suunnittelevat paluuta isänsä valtaistuimelle. Vanhat kaunat ajavat valtakuntaa kohti sekasortoa ja sisällissotaa, ja vain harvat katsovat omaa miekanvarttaan pidemmälle. Etelän lämmössä on helppo olla uskomatta kertomuksiin valtakuntaa pohjoisessa rajoittavan Muurin takana heräävistä unohdetuista voimista. Synkät enteet puhuvat kuitenkin omaa kieltään: Talvi on tulossa.

Valtaistuinpeli on avausosa yhdelle aikamme menestyksekkäimmistä fantasiasarjoista, kirja, joka nosti eeppisen fantasian arvostuksen ylös kuopastaan. Se on yhdistelmä suurta seikkailua ja inhimillistä tragediaa, kertomus kunniasta ja kärsimyksestä, rakkaudesta ja petoksista sekä tasapainottelusta elämän ja kuoleman välillä samalla kun aatelisperheiden kohtalot kietoutuvat toisiinsa. "Valtaistuinpelissä vaihtoehdot ovat voitto tai kuolema. Välimuotoja ei ole"A Clash of Kings, 1999 (Kuninkaiden koitos 1999)

Kuninkaiden koitos "Tulen ja jään laulu on kirjasarja, johon HBO:n suosittu TV-sarja Game of Thrones perustuu. Kuninkaiden koitos on sarjan toinen osa. Valkoinen korppi tuo viestin kesän päättymisestä. Talven varalle varustautuminen ei kuitenkaan ole Seitsemän kuningaskunnan asukkaiden suurin huolenaihe, sillä valtakunta on sisällissodan vallassa. Valtaistuinpelin panokset kovenevat, ja häviäjiä on paljon. Aivan liian moni on kiinnostunut rautavaltaistuimesta, eikä ihmishenki ole paljonkaan arvoinen, kun kuninkaat ottavat toisistaan mittaa. Ellet kykene suojelemaan itseäsi, kuole ja väisty niiden tieltä, jotka siihen pystyvät. Tätä maailmaa hallitsevat terävät miekat ja vahvat käsivarret.

Kuninkaiden koitos jatkaa kertomusta Starkin perheen vaiheista myllerryksen keskellä. Elämä on taistelua henkiin jäämisestä, mutta petosten ja koston kierteeseen kietoutuu myös tarinoita ystävyydestä, velvollisuudesta ja rakkaudesta.George R. R. Martin (s. 1948) on amerikkalainen scifin, kauhun ja fantasian mestari. Hän on voittanut teoksillaan lukuisia palkintoja, mm. neljä Hugoa, kaksi Nebulaa ja World Fantasy Awardin."A Storm of Swords, 2000 (Miekkamyrsky 2000)

Miekkamyrsky "Vanha susi on poissa, nuori on mennyt etelään pelaamaan valtaistuinpeliä, ja jäljellä on vain aaveita. Miekkamyrsky jatkaa kertomusta Seitsemän kuningaskunnan kohtalon hetkistä. Muurin takana valtavat ihmisjoukot ovat liikkeellä kannoillaan uhka, jollaista etelässä ei osata enää edes kuvitella. Toisaalla lohikäärmeiden äiti, maanpaossa oleva Daenerys Myrskysyntyinen, hakee omaa rooliaan kuningattarena, jonka tehtävä on vallata synnyinmaansa takaisin. Kaiken keskipisteessä on kuninkaiden koitoksen pirstoma Westerosin valtakunta. Sota on jättänyt jälkensä myös sen asukkaisiin, eivätkä monet haavoista koskaan parane. Aatelissukujen välienselvittely jatkuu, ja uusia liittoja solmitaan yhtä nopeasti kuin vanhoja särjetään.

"Olen oppinut, ettei rakkaus ole aina viisas. Se voi johtaa meidät mielettömiin tekoihin, mutta me seuraamme sydäntämme... minne se sitten ikinä meidät viekin."Korppien kestit A Feast for Crows, 2005 (Korppien kestit 2005)

"Paljonko arvoinen kruunu on, kun korppi voi kestitä itseään kuninkaalla? Korppien kestit jatkaa kertomusta Westerosin aatelissukujen kohtalon hetkistä. Suurten taisteluiden todellisia voittajia ovat haaskalinnut, muiden henkiin jääneiden on ponnisteltava selviytyäkseen. Hautajaisten lomassa on aika laatia uusia suunnitelmia ja valita puolensa tarkkaan. Toisilla vanhat valat ovat vielä muistissa, toiset solmivat innolla uusia liittoja. Jotkut antautuvat intohimon vietäviksi, kun taas laskelmoivimmat tietävät, että "rakkautta ei voi syödä, sillä ei voi ostaa hevosta eikä se lämmitä huoneita kylminä öinä."A Dance with Dragons, 2011 (Lohikäärmetanssi 2011)

Lohikäärmetanssi "Lohikäärmetanssi on huippusuositun Tulen ja jään laulun viides osa, jossa Valtaistuinpelistä alkanut tarina jatkuu täyttä vauhtia niin vanhojen tuttujen kuin uusienkin hahmojen kohtalokkailla kertomuksilla. Rautavaltaistuimelle riittää tunkua, vaikka valtaistuinpelin nappuloita poistuu pelistä kovaa vauhtia. Tyrion Lannister haluaa kuitenkin päästä mahdollisimman kauas hovista ja etenkin kuningattaresta. Westeros jää taakse, ja Tyrion saa kokea millaista on olla etsintäkuulutettu kääpiö vieraalla maalla. Muurilla Yövartion ylikomentaja Nietos on vaikeiden valintojen edessä. Yövartio ei ota osaa Valtakunnan politiikkaan, mutta Stannis joukkoineen häärää ympärillä kuninkaan elkein. Muukalaisten uhka voimistuu ja työsarkaa olisi loputtomasti, mutta vihollisia on Muurin molemmin puolin, eikä omista joukoistakaan tiedä keneen voi luottaa. Ainoastaan talven tulo on varmaa. Ja joukossamme on monia, jotka eivät näe kevättä.

Lohikäärmetanssi 2 Orjakauppiaanlahdella Daenerys Targaryen puolestaan oppii, ettei ole helppoa olla kasvavien lohikäärmeiden äiti, varsinkaan yksinhuoltajana. Sulhastarjokkaita kyllä riittäisi, mutta onko kukaan heistä luottamuksen arvoinen? Lohikäärmetanssin tahti kiihtyy, ja askelkuviot käyvät monimutkaisiksi. Kompurointiin ei ole varaa, eikä pysähtyä saa. Jos katson taakseni, olen hukassa.

George R. R. Martin on kirjoittanut pitkän uransa aikana lukuisia palkittuja teoksia, mutta hänen pääteoksensa Tulen ja jään laulu -sarja nosti hänet maailmanmaineeseen. Time-lehti nimesi hänet "Amerikan Tolkieniksi", ja HBO:n tuottama Tulen ja jään lauluun perustuva TV-sarja Valtaistuinpeli nosti hänet nykyfantasian supertähdeksi."


The Winds of Winter, tulossa

A Dream of Spring, tulossa


Päähenkilöt

Starkin suku
Eddard "Ned" Stark – Talvivaaran herra
Catelyn Stark os. Tully – Edellisen vaimo
Robb Stark – vanhin poika
Sansa Stark – vanhin tytär
Arya Stark - nuorempi tytär
Bran Stark – nuorempi poika
Jon Snow – Nedin äpärä

Lannisterin suku
Tyvin Lannister – perheen patriarkka
Cersei Lannister – Vanhin tytär, Jaimen kaksoissisar, Robertin vaimo, Joffreyn äiti
Jaime Lannister – Vanhin poika, Cersein kaksoisveli
Tyrion Lannister – Nuorin poika, kääpiö

Baratheonin suku
Robert Baratheon - Seitsemän kuningaskunnan kuningas, Cersein aviopuoliso
Stannis Baratheon – nuorempi veli
Joffrey Baratheon – Cersein poika

Tyrellin suku
Olenna Tyrell – perheen matriarkka, Margaeryn isoäiti
Margaery Tyrell

Targaryenin suku
Daenerys Targaryen - lohikäärmeiden äiti, khaleesi


Menestys

Ennen vuotta 2011 Tulen ja jään laulua myytiin keskimäärin 5 miljoona kappaletta vuodessa. Vuosina 2011-2012 määrä nousi 9 miljoonaan. Vuonna 2015 kirjoja oli myyty yhteensä 58 miljoonaa kappaletta.
Tv-sarjaa näytetään 170 maassa ja siitä on tullut maailmanlaajuinen menestys. Sitä on myös ladattu kaikkein eniten laittomasti kuin mitään muuta sarjaa. Yhtenä syynä suosioon on genre, joka sijoittuu fantasiamaailmaan jonka aiheina ovat linnat, ritarit ja lohikäärmeet.


Eroavuudet

Kirjassa tarina kerrotaan henkilön näkökulmasta, kun taas tv-sarjassa samaa näkökulmaa ei voida käyttää. Joidenkin merkittävien hahmojen luonnetta on muutettu tv-sarjassa kuin mikä niiden alkuperäinen luonne on kirjassa. Tv-sarjaan on lisätty hahmoja, joita ei esiinny kirjassa ja samaan aikaan henkilöt, jotka voivat olla merkittäviä kirjassa, eivät esiinny lainkaan tv-sarjassa.

Tv-sarjassa henkilöt, kuten Starkin lapset ja Daenerys, ovat iältään vanhempia kuin mitä he ovat kirjassa. Yhtenä syynä vanhentamiseen ovat seksuaaliset aiheet, joita ei pidetä sopivana alaikäisille amerikkalaisissa tv-sarjoissa.

Yleisesti katsoen Game of Thronesin ensimmäinen kausi on melko uskollinen kirjan tarinalle. Seuraavissa kausissa eroavaisuuksia on tullut yhä enenevässä määrin eroavaisuuksia.


Lähteet

Cdon.com 2016. Lohikäärmetanssi 1. Viitattu 21.3.2016, http://cdon.fi/kirjat/martin,_george_r-r-/lohik%C3%A4%C3%A4rmetanssi_1-26790566

Cdon.com 2016. Valtaistuinpeli. Viitattu 21.3.2016, http://cdon.fi/kirjat/martin,_george_r-r-/valtaistuinpeli-17046258 George R. R. Martin 2015. Bibliography. Viitattu 21.3.2016, http://www.georgerrmartin.com/bibliography/

George R. R. Martin 2015. Song of ice and fire. Viitattu 21.3.2016, http://www.georgerrmartin.com/book-category/?cat=song-of-ice-and-fire

Handlen, Z 2014. "Well actually, in the books..." 15 differences from text to TV in Game of Thrones . Viitattu 22.3.2016, http://www.avclub.com/article/well-actually-books-15-differences-text-tv-game-th-203713

Kirjaneito 2014. George R. R. Martin: Miekkamyrsky. Viitattu 21.3.2016, http://kirjaneidontornihuone.blogspot.fi/2014/03/george-rr-martin-miekkamyrsky.html

Risingshadow 2015. Miekkamyrsky 2 (Tulen ja jään laulu). Viitattu 21.3.2016, http://www.risingshadow.fi/library/book/2495-miekkamyrsky-2

Runcie, C 2015. The Telegraph Why Game of Thrones is taking over the world. Viitattu 21.3.2016, http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/game-of-thrones/11525133/Why-Game-of-Thrones-is-taking-over-the-world.html

Tucker, K 2014. Why is Game of Thrones so popular?. Viitattu 21.3.2016, http://www.bbc.com/culture/story/20140407-why-people-love-game-of-thrones

Whitehead, A 2015. A Song of Ice and Fire hits 58 million sales. Viitattu 21.3.2016, http://thewertzone.blogspot.fi/2015/04/a-song-of-ice-and-fire-hits-58-million.html Wikipedia 2016. A Feast of Crows. Viitattu 21.3.2016, https://en.wikipedia.org/wiki/A_Feast_for_Crows

Wikipedia 2016. George R. R. Martin. Viitattu 21.3.2016, https://en.wikipedia.org/wiki/George_R._R._Martin Wikipedia 2016. Korppien kestit. Viitattu 21.3.2016, https://fi.wikipedia.org/wiki/Korppien_kestit Wikipedia 2016. Kuninkaiden koitos. Viitattu 21.3.2016, https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuninkaiden_koitos

Wikipedia 2016. A song of Ice and Fire. Viitattu 21.3.2016, https://en.wikipedia.org/wiki/A_Song_of_Ice_and_Fire

Wikipedia 2016. Tulen ja jään laulu. Viitattu 21.3.2016, 21.3.2016, https://fi.wikipedia.org/wiki/Tulen_ja_j%C3%A4%C3%A4n_laulu Wikipedia 2016. Valtaistuinpeli. Viitattu 21.3.2016, https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtaistuinpeli